På sommaren ger det frodiga trädkronan oss svalkande skugga, tidigt på hösten njuter vi av det färgglada färgspelet i kronorna. Men när löven väl faller till marken är charmen över och arbetet börjar. Kom ihåg att höstens lövverk är ett värdefullt naturmaterial.
1. Frostskydd
Nedfallna lövverk är inte bara besvärligt avfall. Som kompost ger de perenner, lökväxter och buskar ett bra skydd mot frost. Ett luftigt högt lager av löv isolerar bäst. Sätt några grenar på den för att tynga ner lagret, så att höstvinden inte får tag i det. Du kan också göra en korg av hönsnät och placera den runt större växter eller buskar.
2. Inte för alla växter
Alla växter drar inte nytta av det naturliga skyddet av nedfallna löv. Särskilt runt vintergröna växter, inklusive vissa köksörter, är det bättre att ta bort bladen. Gör detta för hand eller försiktigt med en kratta.
3. Höstlöv på gräsmattan
Din gräsmatta är inte heller så förtjust i nedfallna höstlöv. Ta bort detta så snart som möjligt, eftersom den gröna gräsmattan ruttnar snabbt under ett lager av vått löv.
Höstlövsdjur
4. Djur älskar höstlöv
Inte bara växter kan dra nytta av ett skyddande lager av höstlöv, igelkottar och andra djur älskar också ackumulerade löv. På vintern finner de ett varmt skydd i en sådan hög. Ställ därför upp en skyddad och skyddad plats med höstlöv till djuren i din trädgård.
5. Lövkompost
Lövkompost innehåller många näringsämnen och kan användas som gödning året efter. Lägg bladen i en soppåse, fukta lite, stick hål i den och lägg undan i ett år. Undvik dock eklöv; de innehåller mycket tanniner och tar lång tid att smälta. Använd den hellre som mulchlager för buskar och buskar.